top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerda Hagenauw

Coachen bij verliesverwerking? Onderneem het maar!

Bijgewerkt op: 15 jul. 2019

Sinds oktober 2018 ben ik zoekende hoe ik mijn talenten ten volle kan inzetten in mijn werk.


Mijn zoektocht in het netwerk

Deze zoektocht heeft me naar coachen bij verliesverwerking gebracht en de afgelopen periode ben ik hard aan de slag geweest om te kijken hoe die wereld werkt. Ik heb veel netwerkgesprekken gevoerd met (voornamelijk) vrouwen die een coaching praktijk hebben en de laatste tijd vooral met vrouwen die van coachen bij rouw- en verliesverwerking hun beroep hebben gemaakt. Wat me opviel, was dat iedereen heel gepassioneerd bezig is om mensen te helpen, zelf ook veel meegemaakt heeft en de eigen ontwikkeling niet vergeet. Er worden verschillende methodieken gebruikt, waarvoor certificaten gehaald zijn. Een interessant boek daarover is het boek van Anne de Jong & Marielle Rumpf “De bekendste methodieken voor no-nonsense coachen”. Daarin worden zes praktische aanpakken beschreven voor effectieve coaching met aan het eind van ieder hoofdstuk dezelfde case beschreven vanuit de betreffende methodiek.


Mijn praktijk

Mijn bedoeling is een praktijk op te richten voor begeleiding en coaching waarvan ik kan leven. Het lijkt erop dat dat moeilijk is; veel coaches die ik sprak, hebben naast hun praktijk een baan. Mijn netwerkgesprekken over wat ik wil gaan doen en hoe ik het ga doen zijn vervullend geweest. Ik ben nu op zoek naar netwerkcontacten waarmee ik het over de behoefte in de markt kan gaan hebben en wat een verdienmodel kan zijn.


Leven in twee werelden

Naast de zoektocht gaan mijn ‘gewone’ werkzaamheden ook door. Dat is prima, ik doe het graag. Toch is het lastig om daarbij in balans te blijven. Mijn week is een stuk drukker, omdat mijn vrije maandag helemaal gevuld is met netwerkgesprekken, zaken regelen en workshops bijwonen. Mijn hoofd draait ondertussen ook overuren met allemaal ideeën die boven komen en misschien het licht mogen zien. Op mijn werk zit ik soms met twee petten op. Veel kandidaten weten van mijn zoektocht en als ze voor een afspraak bij Movum komen, vragen ze altijd hoe het ermee staat en vervolgens hebben we een uitgebreid gesprek en wisselen ervaringen uit of geven elkaar tips. Omdat ik van huis uit een pleaser ben, heb ik de neiging deze tijd te compenseren en extra hard aan de slag te gaan. Want wat als ik al ben afgeschreven? Ik voel nog niet voldoende grond onder mijn voeten om DE stap te zetten.


Zelfzorg

Er zijn dagen dat ik helemaal in mijn hoofd zit en dan is de creativiteit ver te zoeken. Ik heb het idee dat ik dat juist nodig heb om me te ontwikkelen en mijn bedrijf vorm te geven. Wat ik doe om de balans te bewaren, is iedere ochtend een YouTube filmpje te kijken over zijnsoriëntatie of non-dualiteit; onderwerpen waar ik zeer in geïnteresseerd ben. Daarna mediteer ik een kwartier in stilte. Dan begin ik mijn dag in ieder geval met een fris hoofd!


Focus houden

Het is best lastig om jezelf te blijven focussen op je doel. De kinderen komen langs, natuurlijk wil ik graag nog een extra keer op mijn kleinzoon passen, er is een mooie film op tv, ik ben moe en wil op de bank hangen, vriendinnen vinden het leuk om af te spreken, ik ga naar een verjaardag, Facebook/LinkedIn/Instagram houden me geboeid…. Voor mij is het nu belangrijk om maandag en vaak ook de zondagochtend echt bezig te gaan en achter de computer te gaan zitten om bijvoorbeeld dit blog te schrijven en door te gaan met het ontwikkelen van het coachingsproces voor verliesverwerking. In gesprekken met mensen hoor ik de behoefte eraan en het lijkt me prachtig om deze mensen te begeleiden in hun proces om vanuit een verlies een rijker mens te worden. Daarin heb ik een leuke onderneemster gevonden, Marike Berkhuysen, haar praktijk heet NUopvoeden. We zijn bezig met de ontwikkeling van een lezing die we samen in oktober gaan houden, waar rouw en opvoeden elkaar ontmoeten.


Intrinsieke motivatie

Bij Movum werkt een student Toegepaste Psychologie aan haar afstudeerscriptie. Ze onderzoekt ons Perspectief Onderzoek dat mensen in beweging zet en richt zich daarbij op intrinsieke motivatie. Het gaat daarbij om autonomie, zingeving en meesterschap. Afgelopen week hebben we bij Movum lunchbijeenkomsten georganiseerd en ook deze gingen over intrinsieke motivatie, benaderd vanuit een filosofisch perspectief met als vorm de socratische vraagstelling.

Als ik naar mijn eigen intrinsieke motivatie kijk en dan op de gebieden autonomie, zingeving en meesterschap dan kom ik in mijn huidige functie vooral tot mijn recht als het gaat om meesterschap. Het werk als officemanager is mij op het lijf geschreven. Autonomie en zingeving komen ook wel aan bod in deze functie, maar toch niet helemaal. Als coach/begeleider is het meesterschap iets wat ik onder de knie mag krijgen, autonomie en zingeving zijn helemaal vervuld.


Meebeleven?

Ik wil graag mensen inspireren door inzicht te geven in het proces dat ik momenteel doorloop en mogelijk te weten of het bedrijf er gaat komen. Vind je het interessant om mijn proces te volgen laat me dat dan weten door een mailtje te sturen naar info@gerdahagenauw.nl.


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page